31/12/2013

Za tučnáky na Phillip Island


Phillip Island patří mezi nejnavštěvovanější destinace pro Melbourňany. Je to pro ně v podstatě hned za hranicí města, kde příroda je již na dosah. Mezi největší lákadla patří Penguin Parade – Tučnáčí průvod, kdy se nejmenší tučňáci na světě za soumraku vynořují z oceánu a vydávají se hledat své nory. To byl také důvod, proč se naše škola rozhodla uspořádat jednodenní zájezd právě sem. Pro mě to bylo i takové rozloučení s Holmes a vyrazilo hodně známých.

Otravní, ale krásně plachtící.
Jak jinak, vše začalo proplétáním autobusu ucpanými ulicemi Melbourne. Po chvilce jsme už byli na dálnici a zhruba po hodině jízdy se neustálá zástavba rozvolňuje, až se pomalu ocitáme ve farmářské krajině. Po přejezdu mostu na ostrov mě provokuje továrna na čokoládu a podivuji se, proč nezastavujeme. Kdo je zvědavý na nějaké tučňáky, když je zde takováto atrakce…
První zastávka je na farmě, která je přístupná veřejnosti. Městské dětičky si zde prohlédnou, jak vypadá kravička, koníček apod. Druhá zastávka proběhla v koalí rezervaci, kde je možné spatřit volně žijící koaly. Nebyl to zas takový problém, jelikož taková koala stráví zhruba 20 hodin denně spánkem na jednou místě.

Takhle ty potvůrky lezou ven (foceno ochránci jako ilustr.).
Cestou za tučňáky jsme se ještě zastavili na útesech plných racků, a jak se blížil soumrak, už jsme to měli namířené na pláž. Jak je zde zvykem dělat všechno hezky komerčně, tak zde to nebyla výjimka. Posadí Vás na tribunu před pláž a čekáte, až se vynoří první tučňák. Někteří mají na sobě GPS, a tak jsme byli přesně informováni, kdy se vynoří. Po chvilce čekání se tak opravdu stává a první odvážlivci se bázlivě snaží přejít pláž. Většinou jdou po skupinkách, ale najdou se i jedinci, kteří jdou sami. Asi po hodině opouštíme tribuny a jdeme se podívat, jak si tučňáci hledají nory. Není problém se k nim dostat až na několik metrů a pozorovat jejich srandovní chůzi a hlasité hádky o nory.

Po další hodině jsou už všichni tučňáci v norách a nám tak nezbývá než se vydat zpět. Jen si musíme dát na parkovišti pozor, abychom nějakého opeřeného opozdilce nepřejeli.

No comments:

Post a Comment